יום שלישי, 8 באוקטובר 2013

*On my owN

את הכיסא הזה מצאתי זרוק ברחוב ולמרות שהיה מרופט וישן, ראיתי את היופי הפנימי שלו וגם, כן, עליתם עליי - את האופציה לעשות ממנו רהיט מקסים ועל הדרך לתעד אותו להדרכת רפדות מצולמת. 
הקסם בחידוש רהיטים. אנחנו מאוד אוהבים רהיטי וינטאג', יש משהו ברהיטים האלה של פעם שעושים לנו את זה. וההתעוררות של שווקי הפשפשים, יד 2 וכל מיני מחסני וינטאג' מעידה על כך. עדיין אפשר למצוא מציאות – גם ברחוב וגם לקנייה ואני כאן כדי לתת לכם הצצה על תהליך הריפוד של כסא כזה, בתקווה שזה יעשה לכם חשק לעשות את זה לבד. זה בהחלט אפשרי, בואו נצא לדרך!
קודם כל - המצרכים (בסוף הפוסט - רשימת חנויות!)
ספוג מגיע בפלטות של 2 מ' על 1 מ', אז כמובן לא שווה לקנות פלטה שלמה עבור כסא אחד, אלא לקנות אצל רפד, חתוך לפי מידה, אבל אם מדובר בסט של 4 או 6 - פינת אוכל שלמה, אז כדאי.
ספוג 1 ס"מ
ספוג 2 ס"מ
1 מטר אקרילן
מטר בד לבחירתכם או חצי מטר למושב וחצי מטר למשענת אם רוצים שונה.
ספריי דבק
לקדר - מטר וחצי חבל לבן 4 מ"מ עובי
כלי עבודה
אקדח סיכות
צבת
פטיש
מחט רפדים מעוקלת
מכונת תפירה
דבק חם
סרט מידה
מברגה
סכין יפנית

שלב 1 – פירוק
1. באמצעות מברגה מפרקים את מושב הכסא ואת הגב. ניתן לחתוך את הבד הישן עם סכין יפנית ולאחר מכן עם צבת להוציא את השאריות, את המסמרים ו\או הסיכות. אפשר להעזר במברג רחב להוצאת הסיכות, פשוט תוחבים אותו תחת הסיכה ומושכים החוצה. מסמרים בולטים ניתן למשוך החוצה עם הצבת או לנעוץ חזרה פנימה עם פטיש.
2. במקרה של כסא ישן כמו זה, מוצאים את כל חומרי הריפוד הישנים ונשארים עם 2 לוחות עץ נקיים.
שלב 2 – ספוג
עם כל היופי של פריטי וינטאג' מהפיפטיז, לא עשו אותם נוחים כל כך. בכל זאת – שנות הצנע לא היו מפנקות מידי וזה ניכר גם בנוחות הישיבה, יש מה לעשות כדי לשנות את זה - נתתי דגש חזק בהדרכה הזו על הספוגים ועל אופן מתיחת הבד על הכסא, מה שהופך את העבודה שלכם למקצועית יותר,
1. לריפוד שני חלקי הכיסא נשתמש בספוג בעובי 2 ס"מ. אך באופן מסורתי והגיוני המושב צריך להיות עבה ומפנק יותר, איך עושים את זה? כבר נגיע לזה. קודם כל מניחים את לוח העץ על הספוג, כל אחד בתורו ומסמנים את קווי המתאר פלוס כמה מילמטרים מכל צד עם טוש. במקרה כמו זה שהעץ מעט קעור, מניחים תחת הספוג לאורך הלוח פטיש או כל דבר גלילי כדי להצמיד את הספוג מלמטה.
2.  ספוג עד 3 ס"מ עובי ניתן לחתוך בסכין יפנית חדה. יש לאחוז בלהב ולהסיע אותו לאורך הסימון בתנועות ניסור קלות. שימו לב לשמור את הלהב בזוית של 90 מעלות לספוג. לא חשוב אם יוצא קצת לא ישר, תיכף תבינו למה.
3.  כאמור, המושב צריך להיות מפנק יותר, לכן נגזור ריבוע מהספוג 1 ס"מ בערך בחצי מגודלו של המושב ונדביק אותו עם הספריי דבק למרכז המושב, מעליו נמרכז את הספוג שחתכנו ונדביק גם אותו. הריבוע הקטן באמצע יוצר מעין גבעה קמורה – זה הרעיון.
4. ניקח סרט מידה ונמדוד את ההיקף של המושב עם הספוג מקצה לקצה עם עוד כמה סנטימטרים להידוק. המידה שנמדוד כאן תשמש אותנו גם לבד שנגזור תיכף וגם לספוג 1 ס"מ ממנו נגזור חתיכה ונעטוף איתה את המושב כמו בד, זה מאפשר לקווי המושב להיות רכים יותר ומביא אותנו לעובי של 4 ס"מ במרכז כרית המושב, עובי אידאלי לנוחות לאורך זמן.
5. לוקחים את חתיכת הספוג 1 ס"מ שגזרנו וממרכזים אותה על המושב, אפשר להתיז מעט דבק במרכז כדי להחזיק אותו במקום ומכאן מתחילים בתנועות עיטוף וליטוף למשוך (בעדינות – ספוג נקרע) את הספוג מעבר לקו המושב ובאמצעות אקדח סיכות לקבע אותו לעץ.
6. לאחר שהידקנו סביב כל המושב, חותכים עם הסכין היפנית את השוליים ממש לאורך קו הסיכות.
7. נעבור לגב המושב עליו מדביקים עם הספריי את הצורה שחתכנו מהספוג 2 ס"מ, מודדים גם כאן את ההיקף שישמש אותנו למידת הבד הנדרשת וחותכים באותו גודל גם יריעת אקרילן. האקרילן תפקידו גם לרכך את הקווים ולהוסיף שכבת נוחות נוספת. עוטפים את הגב באקרילן, מושכים- מותחים ומהדקים. חותכים עודפים.
שלב 3  - עיטוף בבד
1.      יש לנו בשלב זה את שתי יחידות הכסא – מושב וגב מרופדות ועטופות ואת שני חלקי הבד שמדדנו וגזרנו לפי המידה שלקחנו קודם. לגב צריך למדוד גם את החלק האחורי ולגזור אותו כעת.
2.      הסוד בריפוד מקצועי הוא מתיחת הבד והגימור של הפינות, בעיניים בוחנות, זה מה שיבדיל עבודה מקצועית מעבודת חובבנית ומטרתי כאן היא לתת לכם את הכלים והטיפים למראה כמה שיותר מקצועי.
ממרכזים את הבד על המושב ומתחילים מהצד האחורי – מושכים אחורה את שולי הבד ומהדקים במרכז בלבד, עכשיו הולכים לצד הנגדי הקדמי - מושכים ומחליקים עם היד ומהדקים במרכז בלבד. עוברים לצד ועושים את אותו הדבר ואז לצד הנגדי. חוזרים לצד הראשון וממשיכים להדק מהמרכז החוצה תוך כדי מתיחה וחוזרים לפי הסדר על כל הצדדים. חשוב למתוח ולהחליק עם היד. יש בריפוד הרבה תנועות ליטוף, זה מקסים. בתנועת הליטוף סביב הקו של המושב אפשר להרגיש אם בנקודה מסוימת מתחנו יותר מידי ויש שם שקע, עם מברג משחררים את הסיכה ומהדקים מחדש. בכלל – לחזור אחורה ולתקן זה הכרחי וגם מקצוענים עושים ככה.
3.      כשמסיימים עם הצדדים לשביעות רצונכם - מגיעים לפינה, במושב כסא היא לרוב מעוגלת וזה מה שנעשה – בדיוק בפינה ניקח את הבד, נחליק מלמעלה ונמשוך ונהדק.
נותרות לכם 2 אוזניים משני הצדדים – מושכים כל אחת מהם בנפרד, מחליקים מלמעלה, עם האצבע מחליקים על הקפל שנוצר ומנסים להעלים אותו במידת האפשר ומהדקים. חוזרים על הפעולה בכל הפינות ואז עוברים לגב הכסא וחוזרים על הפעולות בהידוק הבד לחלק הקידמי.



שלב 4 - גימור
זוכרים את מסמרי הפלסטיק שהיו בגב המושב? הסיבה שהם שם זה כדי להסתיר את החיבור של החלק האחורי של הגב שנעשה עם סיכות. אנחנו מחפשים דרכים להחליף אותם.
1.  דרך אחת, ללא ספק מורכבת יותר אבל מאוד יפה ווינטאג'ית היא לתפור קדר (באנגלית PIPING). קדר זו צינורית בד שמעטרת פריטי ריהוט והשימוש בה שגור גם בימינו, אבל ללא ספק יש לה ניחוח וינטאג'י וזה מאוד מוסיף – גם צבע וגם טאץ' עיצובי. לא כולם יודעים אבל אפשר די בקלות לתפור קדר לבד ולא חייבים לקנות מן המוכן, זה גם יותר זול. כל מה שצריך זו רגל קדר למכונת התפירה הביתית שלכם וכמעט לכל דגם יש כזו שניתן לקנות, זה לא מגיע עם המכונה.כדאי לברר בחנות שקניתם בה או בחנות למכונות תפירה. אם לא הסתדרתם, אפשר לקנות בחנויות סידקית קדר מוכן.אם כן הסתדרתם על רגל למכונה תצטרכו לקנות גם את החבל שנכנס בפנים, זהו מיתר פשוט שיש בכל חנות סידקית, למטייל וכו'. גיזרו רצועת בד בעובי 4 ס"מ, לפפו אותה סביב החבל והכניסו תחת הרגל במכונה, עכשיו תופרים.
2.  את הקדר המוכן מהדקים סביב קו המתאר של הגב באמצעות אקדח סיכות, כדאי מידי פעם לסובב ולראות איך זה נראה מקדימה ואם צריך לתקן.
3. לוקחים את חתיכת הבד שגזרנו לחלק האחורי, ממרכזים ומקפלים אותה תוך כדי הידוק עד הקו של הקדר. ניתן לחזק באופן זמני בסיכות, עד שנסיים לתפור.
4.  קל יותר לתפור את החלק הזה במחט מקצועית של רפדים, ניתן לקנות אותה בכמה שקלים ב'מנדלבוים' ולפעמים גם בחנויות סידקית, היא לא ישרה אלא מעוקלת וקל להכנס איתה לתוך הבד. כדאי להעזר בחוט תפירה עבה וחזק. הרעיון הוא להכנס עם המחט לקו הקיפול של הבד ומשם לתוך הקדר וחוזר חלילה. זה לוקח קצת זמן ודורש קצת מיומנות בתפירה ידנית, אם גדול עליכם, יש פתרון אחר, פשוט יותר ולא פחות יפה
5. באותן חנויות סידקית מוכרים סרט קישוט אותו מדביקים לגב הכסא עם דבק חם לאורך קו הסיכות.  יש מבחר צבעים ובוחרים מה שהכי מתאים לבד שלכם או דווקא משהו קונטרסטי אם אתם אמיצים. ההדבקה מאוד פשוטה והתוצאה שמתקבלת לא פחות יפה.

עוד דבר קטן שקשור לגימור - בד שחור מתחת למושב, רפדים משתשמים בסוג של אל-בד עבה אבל כל בד חלק, רצוי כהה, יהיה מתאים. בסדנאות שאני עושה, רוב המשתתפים מגיעים לשלב הזה באפיסת כוחות, זה קצת ניג'וס, אבל ככה עושים המקצוענים



לאחר שמסיימים את מלאכת הגימור, מחברים את חלקי המושב חזרה לכסא ויש לכם כסא חדש בבית.

ועוד כמה מילים על עניין הצבע. הכסא הזה עומד בסטודיו שלי יחד עם עוד 3 שצבועים בשמנת, תכלת
ועץ טבעי. ומי אתם חושבים מקבל את כל קריאות ההתלהבות והשמחה. כן, ניחשתם נכון.
צהוב זה צבע חם, שמח ואני ממליצה עליו בחום.
 ואת הצביעה היפה לכסא ביצעה עבורי, ממש מזמן...אבל לא שכחתי - רחלי הצבעית

* Nika Costa-  On My Own



**רשימת חנויות**
 פתאל - חנות מרכזית לכל צרכי הרפדות 03-9054488. יש סניף בפ"ת ובבת ים.

בתל אביב:
ורזגר - שטרן 6, 03-6836159
ניתן להזמין ספוג חתוך לפי מידה, לוקח כ 10 ימים להגיע מהמפעל.
ספוגים בפלטות שלמות (לפרויקט גדול) ואקרילן בגלילים גדולים
מנדלבוים – השוק 44, 03-5181181
ספריי דבק, מחטים, מסמרי קישוט, במקרים מסוימים גם הם מוכרים ספוגים לפי מידה בהזמנה מראש.
סידקית יוסי – השומר 4, 03-5173034
ניתן להזמין כפתורים מצופים בבד (הביאו איתכן חתיכת בד), סרטי קישוט, סרטי פונפונים, קדר תפור ושאר קישוטים נהדרים.
אקרילן לפי מטר – בנחלת בנימין 15
בהצלחה! ואני כאן לכל שאלה והתייעצות

11 תגובות:

  1. הי,

    היכן נרכש הבד המקסים לריפוד המושב?

    השבמחק
    תשובות
    1. הבד המקסים הזה - אפילו עוד יותר בלייב מרנבי

      מחק
  2. תודה רבה רבה על הנדיבות שבנתינת הוראות כאלה מדויקות וברורות! יש אצלי מועמד שבדיוק חשבתי "יחסינו לאן", ואת מנעת טרגדיה גדולה ;-)
    אשלח לך תמונות מהתוצאות.

    השבמחק
  3. תודה רבה מאד על הנדיבות שבנתינת הוראות כ"כ מדויקות וברורות.
    יש אצלי מועמד שמחכה ובדיוק שקלתי מה לעשות איתו (כסא, כן?)
    אשלח תמונות מהתוצאות כשיהיו.

    השבמחק
  4. הי אביבית ,

    תודה רבה על הסבר כל כך מפורט .

    מזכיר לי את כל שלמדתי אצלך בסדנת השרפרף .

    אני מקבלת המון מחמאות עליו .

    תודה ושבוע טוב

    נורית

    השבמחק
  5. פעם ראשונה פה, וכבר ישבתי על חצי מהפוסטים אחורה... העשיה שלך מקסימה, וההדרכה הזו נדיבה כל כך!!
    נרשמת לעדכונים...

    השבמחק
  6. אביבית יקרה,
    חיפשתי חיפשתי איפה אני יכולה להעזר בשיפוץ וריפוד כסאות כאלו, ואיזה כייף היה לגלות ולראות את ההדרכה המפורטת הזו. וקודם כל המון המון תודות !

    ויש לי שאלה...
    אחרי שמסיימים את כל הריפוד...איך מחברים בחזרה את המושב והגב ??
    בלי שיראו ברגים (יש לי כסאות קצת שונים מזה שפה, אין להם חיזוק בגב)
    אשמח להבהרות, רעיונות והבנות..

    תודה רבה רבה
    את נהדרת !
    אילנה

    השבמחק
    תשובות
    1. הי אילנה,
      תודה!! אם הברגים שלך נסתרים זה אומר שהם מתחברים מבפנים! זה אחד הכסאות המורכבים ביותר לעבודה....
      אחרי שתפרקי תביני את כוונתי ואז יהיה לי קל יותר להסביר לך. את מוזמנת ליצור קשר טלפוני
      תודה
      אביבית 054-2223228

      מחק
  7. היי איך את מרפדת את הכרית של הכורסה אם אין לה משטח עץ? לא יודעת מה יש בפנים... אפשר לתפור את הבד החדש ישירות על הכרית?

    השבמחק
    תשובות
    1. הי עינב,
      אם זו כרית, תופרים לה כיסוי.
      את מוזמנת לשלוח לי במייל תמונה ואשמח להנחות אותך ביתר דיוק.
      Avivitp@gmail.com
      צ'או
      אביבית

      מחק
  8. תודה על ההדרכה המפורטת!
    הגעתי לבלוג כשחיפשתי איפה קונים ספוג לריפוד כסאות (כסא שאימצתי מהרחוב ואני מתכוונת לחדש).
    כשאסיים את הפרויקט אשלח תמונות "לפני" ו"אחרי"

    השבמחק